Chystáte sa piecť chlieb a neviete v čom? Poradíme vám

Upiecť chlieb nie je žiadna veda stačí poznať len niekoľko elementárnych vecí a získať prax. Potom vám to už pôjde ako po masle. Mňa v začiatkoch odrádzali hneď dve veci.
Dosiahnuť aby chlieb bol vysoký a nadýchaný a ako zapariť rúru aby to bolo tak akurát. Obidva problémy nakoniec vyriešilo pečenie vo vhodnej nádobe.
V nej sa vytvorí prostredie parnej kysiarne a tá je základom pre vyskočenie chlebíka a vytvorenia chrumkavej kôrky. 

chleb
 
1. Jenská misa
Misa z varného skla je najjednoduchšia a najlacnejšia alternatíva. Na výber sú rôzne formy a veľkosti takže si môžete dopredu vybrať ako bude budúci chlieb vyzerať.
 
Postup pri pečení: misu aj s vrchnákom vložte do rúry a rozpáľte ju na 230°C-250°C. Po zhasnutí kontrolky misu opatrne vyberte (pozor na popáleniny!), cesto vykysnuté v ošatke doň vyklopte, narežte povrch chleba a priklopte vrchnákom.
Netreba použiť žiadny papier na pečenie, cesto sa neprichytí na dno! Cesto nie je potrebné ani striekať vodou!
Po 10. minútach a po znížení teploty na 200°C môžete misu odokryť a dopiecť bez vrchnáka.

chleba
 
 
2. Hlinený rímsky hrniec
Tento hrniec je väčšinou vyrobený z neglazovanej keramiky. Ak niekde natrafíte na glazovaný v ňom sa chlieb upiecť tiež len ho netreba namáčať nakoľko glazúra bráni prepúšťaniu vody do pórov.
Postupy na pečenie v tejto nádobe sa rôznia.Niekto hrniec pred pečením namočí, chlieb v ňom nechá vykysnúť a vkladá ho do studenej rúry, ďalší zase namočený hrniec pred vložením cesta najprv rozpáli.
Záleží len na vás, ktorý postup odskúšate a osvedčí sa vám. Základom je nevkladať hrniec do rúry suchý pretože by mohol prasknút!
 
3. Liatinová, smaltovaná alebo medená nádoba
Ťažká kovová liatinaakumuluje teplo, potom ho vysiela do okolia a to zaručuje stabilnú teplotu počas pečenia. Postup pri pečení chleba je rovnaký ako pri jenskej mise.
 
Klasické smaltované nádoby, ktoré veľmi dobre poznali naše babičky sú z vnútornej strany potiahnuté vrstvičkou kremičitej taveniny, ktorá chráni kov pred koróziou a súčasne zabraňuje pripáleniu jedál. Chlieb v smaltovanom hrnci pečieme tak isto ako v jenskej mise.
 
hrnec

Medený hrniecje najdrahšou alternatívou ale tento typ sa vyznačuje dlhou životnosťou a veľmi dobrou tepelnou vodivosťou. Ak investujete do kúpy takejto nádoby vydrží vám dlhé roky bez akéhokoľvek poškodenia. 

Chystáte sa piecť chlieb a neviete v čom? Poradíme vám
Ohodnoťte příspěvek